Turecka chałwa z kaszy manny
(5)
20 minut + czas chłodzenia
10 osób
łatwy
Wartości odżywcze
424 kcal / 1 porcję (118 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność359.59 kcal17.98%
-
Białko3.41 g6.82%
-
Węglowod.32.25 g11.94%
-
Tłuszcze24.79 g35.41%
-
Błonnik1.27 g5.08%
-
GDA17.98 %
Składniki
- Kasza manna sucha - 170g
- Olej rzepakowy uniwersalny - 220g (22 łyżek stołowych)
- Masło ekstra - 30g (6 łyżeczek)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 240g (szklanka)
- Świeży sok marchewkowy - 240g
- Cukier - 200g (33 ⅓ łyżeczki)
- Migdały - 50g (50 sztuk)
- Orzechy pistacjowe - 30g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Olej oraz masło rozgrzej w rondelku, następnie dodaj kaszę mannę i smaż ją na małym ogniu ciągle mieszając, by się nie przypaliła.
KROK 2: Następnie wlej do rondla sok marchwiowy, mleko oraz wsyp cukier. Dokładnie wymieszaj, a całość zagotuj.
KROK 3: Dodaj cynamon, pistacje, migdały oraz otartą, świeżą skórkę pomarańczy. Dalej gotuj całość na małym ogniu, ciągle mieszając do momentu, aż masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od ścianek garnka.
KROK 4: Danie przełóż do mniejszych miseczek i udekoruj migdałami oraz pistacjami lub innymi, ulubionymi orzechami.
KROK 5: Gdy chałwa całkowicie zgęstnieje, wyjmij ją, odwracając foremkę do góry dnem, przełóż na deskę do krojenia i podziel na mniejsze części.
Smacznego!