Ratatouille z kaszą jaglaną
(16)
40 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
229 kcal / 1 porcję (433 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność52.95 kcal2.65%
-
Białko1.66 g3.32%
-
Węglowod.7.63 g2.83%
-
Tłuszcze2.36 g3.37%
-
Błonnik1.27 g5.08%
-
GDA2.65 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 51g (1 ⅔ łyżki stołowej)
- Papryka żółta - 60g (½ sztuki)
- Papryka zielona - 70g (½ sztuki)
- Papryka czerwona - 100g (½ sztuki)
- Cukinia - 150g
- Bakłażan - 150g
- Pieczarki - 100g (5 sztuk)
- Cebula - 45g (½ sztuki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
- Przecier pomidorowy - 120g (½ szklanki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę ugotuj według instrukcji producenta znajdującej się na opakowaniu.
KROK 2: W tym czasie pokrój wszystkie składniki na półplasterki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż krótko posiekany czosnek oraz cebulę (uważaj, by ich nie przypalić).
KROK 3: Po zaromatyzowaniu oleju wrzuć wszystkie pozostałe składniki poza bakłażanem, podsmaż je minutę i zalej kilkoma łyżkami wody. Po 3-4 minutach dodaj bakłażana. Całość od czasu do czasu podlej wodą do zmięknięcia warzyw.
KROK 4: Dopraw do smaku słodką papryką, oregano i bazylią, szczyptą soli i pieprzu. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj kilka minut do zgęstnienia sosu. Do tak przygotowanych warzyw dodaj uprzednio ugotowana kaszę jaglaną. Dobrze wymieszaj.
Smacznego!
Smacznego!