Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(11)
23.04.2016
dodaj własny przepis
30 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
326 kcal / 1 porcję (173 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    189.03 kcal
    9.45%
  • Białko
    12.94 g
    25.88%
  • Węglowod.
    15.19 g
    5.63%
  • Tłuszcze
    9.15 g
    13.07%
  • Błonnik
    1.50 g
    6%
  • GDA
    9.45 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mięso mielone z indyka - 500g (5 porcji)
  • Kasza gryczana sucha - 200g
  • Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
  • Czosnek duży - 15g (3 ząbki)
  • Sól biała - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Śmietana, 18% tłuszczu - 50g (2 łyżki stołowe)
  • Jogurt typu greckiego - 60g (3 łyżki stołowe)
  • Chrzan tarty - 4g (łyżeczka)
  • Koperek siekany - 16g (2 łyżki stołowe)
  • Szczypiorek siekany - 10g (2 łyżki stołowe)
  • Sól biała - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną przez producenta na opakowaniu. Odstaw do wystygnięcia.

KROK 2: W misce wymieszaj mięso mielone z kaszą gryczaną, jajkami i czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

KROK 3: Rozgrzej łyżkę oleju i natłuść nim całą patelnię. Z masy uformuj kulki, które następnie spłaszcz nieco (najlepiej robić to dłońmi namoczonymi w zimnej wodzie). Tak powstałe kotleciki smaż partiami z obu stron na złoty kolor (około 5-6 minut z każdej strony).

SOS:

KROK 1: Zmieszaj śmietanę 18%, jogurt grecki, świeżo tarty chrzan, koperek, szczypiorek, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

*Hreczanyki polej szczodrze sosem i przyozdób koperkiem lub natką pietruszki.

Smacznego!