Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Kurczak po prowansalsku z pęczakiem

(28)
30 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
201 kcal / 1 porcję (256 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    78.42 kcal
    3.92%
  • Białko
    5.30 g
    10.6%
  • Węglowod.
    11.36 g
    4.21%
  • Tłuszcze
    1.94 g
    2.77%
  • Błonnik
    1.55 g
    6.2%
  • GDA
    3.92 %
Składniki
  • Kasza jęczmienna, pęczak - 150g
  • Cebula - 140g (1 ⅔ sztuki)
  • Czosnek duży - 15g (3 ząbki)
  • Cukinia - 250g
  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 250g
  • Papryka czerwona - 200g (sztuka)
  • Papryka zielona - 140g (sztuka)
  • Papryka żółta - 120g (sztuka)
  • Pomidory w puszce - 240g (½ puszki)
  • Zioła prowansalskie - 6g (2 łyżeczki)
  • Oregano - 2g (łyżeczka)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę jęczmienną pęczak ugotuj zgodnie ze wskazówkami producenta zamieszczonymi na opakowaniu.

KROK 2: Na dużej patelni na oleju podsmaż przez kilka minut pokrojoną w kostkę cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodaj pokrojone w paski piersi z kurczaka, smaż przez kolejne kilka minut.

KROK 3: Zalej całość pomidorami z puszki, dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Duś pod przykryciem do momentu, aż warzywa znacznie zmiękną.

KROK 4: Na koniec dodaj zioła prowansalskie, oregano, dopraw do smaku solą i pieprzem. Całe danie wymieszaj dokładnie z wcześniej ugotowaną kaszą, po kilku minutach zdejmuj je z gazu. Od razu możesz zacząć przekładać danie na talerze.

Smacznego!