Kurczak po prowansalsku z pęczakiem
(28)
30 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
201 kcal / 1 porcję (256 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność78.42 kcal3.92%
-
Białko5.30 g10.6%
-
Węglowod.11.36 g4.21%
-
Tłuszcze1.94 g2.77%
-
Błonnik1.55 g6.2%
-
GDA3.92 %
Składniki
- Kasza jęczmienna, pęczak - 150g
- Cebula - 140g (1 ⅔ sztuki)
- Czosnek duży - 15g (3 ząbki)
- Cukinia - 250g
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 250g
- Papryka czerwona - 200g (sztuka)
- Papryka zielona - 140g (sztuka)
- Papryka żółta - 120g (sztuka)
- Pomidory w puszce - 240g (½ puszki)
- Zioła prowansalskie - 6g (2 łyżeczki)
- Oregano - 2g (łyżeczka)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę jęczmienną pęczak ugotuj zgodnie ze wskazówkami producenta zamieszczonymi na opakowaniu.
KROK 2: Na dużej patelni na oleju podsmaż przez kilka minut pokrojoną w kostkę cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodaj pokrojone w paski piersi z kurczaka, smaż przez kolejne kilka minut.
KROK 3: Zalej całość pomidorami z puszki, dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Duś pod przykryciem do momentu, aż warzywa znacznie zmiękną.
KROK 4: Na koniec dodaj zioła prowansalskie, oregano, dopraw do smaku solą i pieprzem. Całe danie wymieszaj dokładnie z wcześniej ugotowaną kaszą, po kilku minutach zdejmuj je z gazu. Od razu możesz zacząć przekładać danie na talerze.
Smacznego!