Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.
Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Jogurt migdałowy

(6)
45 minut + czas dojrzewania
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
439 kcal / 1 porcję (229 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    191.98 kcal
    9.6%
  • Białko
    6.59 g
    13.18%
  • Węglowod.
    7.93 g
    2.94%
  • Tłuszcze
    17.05 g
    24.36%
  • Błonnik
    4.37 g
    17.48%
  • GDA
    9.6 %
Składniki
  • Migdały - 300g (300 sztuk)
  • Woda ciepła - 600g (2 ½ szklanki)
  • Daktyle, suszone - 15g
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Namocz migdały i daktyle na całą noc, zmiksuj na gładko na tyle, na ile to możliwe.Do niskooobrotowym urządzenia miksującego (blender kielichowy) wrzuć porcję zmielonych wcześniej migdałów, daktyle, sól, wlej wodę i zmiksuj na gładko.
KROK 2: Przelej całość do garnuszka emaliowanego lub szklanego i zagrzej do temperatury ok. 40 stopni (sprawdź na nadgarstku). Dodaj bakterie z saszetki (saszetka bakterii jogurtowych na litr jogurtu), porządnie wymieszaj i przelej całość do jogurtownicy.

KROK 3: Po kilku godzinach (4-8h) wstaw jogurt do lodówki by zakończyć "dojrzewanie".
*Jogurt jest dobry ok 3 dni. Po tym czasie zaczyna dość szybko kwaśnieć!

Smacznego!