Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(20)
12.02.2016
dodaj własny przepis
30 minut
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
442 kcal / 1 porcję (444 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    99.61 kcal
    4.98%
  • Białko
    2.42 g
    4.84%
  • Węglowod.
    11.42 g
    4.23%
  • Tłuszcze
    5.20 g
    7.43%
  • Błonnik
    1.30 g
    5.2%
  • GDA
    4.98 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Bataty - 400g (2 sztuki)
  • Ciecierzyca z puszki - 200g (1 ¼ szklanki)
  • Szpinak młody - 100g (4 garście)
  • Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Imbir korzeń - 5g
  • Cebula czerwona - 90g (¾ sztuki)
  • Czosnek mały - 9g (3 ząbki)
  • Kmin rzymski - 5g (łyżeczka)
  • Kolendra swieża - 5g (⅓ pęczka)
  • Pomidory w puszce - 240g (½ puszki)
  • Mleczko kokosowe - 200g (20 łyżek stołowych)
  • Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Papryczka chili - 40g (2 sztuki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: W naczyniu rozgrzej tłuszcz. Dodaj nasiona gorczycy i kiedy zaczną podskakiwać na patelni dodaj drobno posiekaną cebulę. Po ok. 2 minutach dodaj posiekany czosnek i imbir. Podsmaż 2 minuty.

KROK 2: Dodaj zmielony kmin rzymski, kolendrę i kurkumę oraz pokrojone pomidory z puszki. Gotuj 10 minut.

KROK 3: Dodaj uprzednio ugotowane w wodzie bataty i ciecierzycę oraz szpinak. Gotuj całość pod przykryciem przez 5 minut, dodaj mleko kokosowe i ew. sok z cytryny. Dopraw do smaku.

Smacznego!