Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Bezglutenowy makaron z krewetkami

(2)
20 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
493 kcal / 1 porcję (242 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    203.55 kcal
    10.18%
  • Białko
    9.45 g
    18.9%
  • Węglowod.
    21.28 g
    7.88%
  • Tłuszcze
    10.13 g
    14.47%
  • Błonnik
    2.18 g
    8.72%
  • GDA
    10.18 %
Składniki
  • Krewetki tygrysie mrożone - 150g (10 sztuk)
  • Makaron bezglutenowy świderki - 80g
  • Jarmuż - 60g (12 liści)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Papryczka chili - 40g (2 sztuki)
  • Pomidor suszony w oleju - 120g (6 plastrów)
  • Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Krewetki rozmroź, opłucz, osuszusz i oderwij ogonki. Makaron ugotuj al dente według wskazówek producenta na opakowaniu.

KROK 2: Na małej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, włóż liście jarmużu, który uprzednio wrzuć na wrzątek i gotuj 2 minuty. Smaż około 1-2 minuty bez mieszania. Odstaw i wysudź.

KROK 3: Na większej patelni rozgrzej dwie łyżki, dodaj pokrojony na plasterki czosnek i zeszklij go. Dodaj krewetki i smaż przez 2 minuty, przewróć na drugą stronę i smaż przez minutę (krewetki surowe, które nie były blanszowane należy smażyć troszkę dłużej).

KROK 4: Dopraw solą morską, dodaj ziarna pieprzu rozgniecione na desce (np. wypukłą stroną łyżki) oraz pokrojone suszone pomidory, smaż jeszcze przez 1-2 minuty.

KROK 5: Dodaj makaron i chwilę razem podsmaż. Dodaj liście jarmużu. Wymieszaj. Przełóż na talerze. Dowolnie udekoruj.

Smacznego!