-
Kaloryczność175.78 kcal8.79%
-
Białko17.67 g35.34%
-
Węglowod.3.28 g1.21%
-
Tłuszcze10.46 g14.94%
-
Błonnik0.30 g1.2%
-
GDA8.79 %
- Ryba Dorada - 470g (2 sztuki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Sos sojowy bezglutenowy - 15g (1 ½ łyżki stołowej)
- Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Musztarda - 40g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Dorady opłucz dokłądnie i osusz. Na jednym boku zrób po 3 nacięcia nożem. Ryby oprósz solą morską, w środku i na zewnątrz. Połóż na talerzu, skrop sosem sojowym, 2 łyżkami oliwy i sokiem z cytryny. Dokładnie nanieś powstałą mieszankę na ryby.
KROK 2: Do środka ryby włóż po połówce ząbka czosnku, po łyżeczce musztardy oraz po około 1/3 łyżeczki drobno pokruszonego lub zmielonego kolorowego pieprzu. Odstaw na około 1/2 - 1 godzinę.
KROK 3: Piekarnik nagrzej do 250 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Dorady ułóż w naczyniu żaroodpornym naciętym bokiem do góry, polej resztą marynaty z talerza, bok z nacięciami z grubsza posmarować roztopionym masłem klarowanym.
KROK 4: Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut. Na koniec pieczenia możesz na minutę włączyć grill aby skórka miejscami się zrumieniła.
*Podawać z kolendrą, ostrą papryką i cząstkami cytryny lub limonki.
Smacznego!