20 minut + czas pieczenia
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
463 kcal / 1 porcję (253 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność183.08 kcal9.15%
-
Białko8.38 g16.76%
-
Węglowod.16.24 g6.01%
-
Tłuszcze9.97 g14.24%
-
Błonnik1.22 g4.88%
-
GDA9.15 %
Składniki
- Mąka pszenna, typ 550 - 100g (⅔ szklanki)
- Mąka kukurydziana - 75g (5 łyżek stołowych)
- Proszek do pieczenia - 2g (½ łyżeczki)
- Ser Gouda, tarty - 40g (4 łyżki stołowe)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Maślanka, 0,5% tłuszczu, z wapniem - 180g (⅔ szklanki)
- Zielone pesto z bazylii - 60g (3 łyżki stołowe)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Pomidor koktajlowy - 160g (8 sztuk)
- Łosoś wędzony na zimno - 100g (4 płaty)
- Serek naturalny - 200g (8 łyżek stołowych)
- Sezam, nasiona - 20g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180°C.
KROK 2: Umieść wszystkie składniki na muffiny prócz pomidorów w dość wysokiej misce i za pomocą łyżki zamieszaj dokładnie lecz delikatnie tylko do momentu połączenis się składników.
KROK 3: Natłuść formę do muffinów i wlej do nich ciasto, po czym do każdej foremki włóż pomidorka koktajlowego.
KROK 4: Piecz przez około 20-25 minut.
KROK 5: Na koniec posyp nasionami sezamu.
*Gotowe ostudź i podawaj przekrojone z ułożonymi w środku serkiem, pesto, łososiem i kiełkami. Możesz także łososia i resztę pesto dodać do składników ciasta i zapiec. Obydwie wersje są przepyszne!
Smacznego!
Zobacz także