Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(66)
02.11.2015
dodaj własny przepis
20 minut + czas pieczenia
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
463 kcal / 1 porcję (253 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    183.08 kcal
    9.15%
  • Białko
    8.38 g
    16.76%
  • Węglowod.
    16.24 g
    6.01%
  • Tłuszcze
    9.97 g
    14.24%
  • Błonnik
    1.22 g
    4.88%
  • GDA
    9.15 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mąka pszenna, typ 550 - 100g (⅔ szklanki)
  • Mąka kukurydziana - 75g (5 łyżek stołowych)
  • Proszek do pieczenia - 2g (½ łyżeczki)
  • Ser Gouda, tarty - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Maślanka, 0,5% tłuszczu, z wapniem - 180g (⅔ szklanki)
  • Zielone pesto z bazylii - 60g (3 łyżki stołowe)
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Pomidor koktajlowy - 160g (8 sztuk)
  • Łosoś wędzony na zimno - 100g (4 płaty)
  • Serek naturalny - 200g (8 łyżek stołowych)
  • Sezam, nasiona - 20g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180°C.

KROK 2: Umieść wszystkie składniki na muffiny prócz pomidorów w dość wysokiej misce i za pomocą łyżki zamieszaj dokładnie lecz delikatnie tylko do momentu połączenis się składników.

KROK 3: Natłuść formę do muffinów i wlej do nich ciasto, po czym do każdej foremki włóż pomidorka koktajlowego.

KROK 4: Piecz przez około 20-25 minut.

KROK 5: Na koniec posyp nasionami sezamu.

*Gotowe ostudź i podawaj przekrojone z ułożonymi w środku serkiem, pesto, łososiem i kiełkami. Możesz także łososia i resztę pesto dodać do składników ciasta i zapiec. Obydwie wersje są przepyszne!

Smacznego!