15 minut + czas pieczenia
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
430 kcal / 1 porcję (217 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność198.07 kcal9.9%
-
Białko2.25 g4.5%
-
Węglowod.32.15 g11.91%
-
Tłuszcze7.49 g10.7%
-
Błonnik2.04 g8.16%
-
GDA9.9 %
Składniki
- Mąka gryczana - 105g (⅔ szklanki)
- Cukier brązowy - 15g (3 łyżeczki)
- Proszek do pieczenia - 2g (½ łyżeczki)
- Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
- Mleko migdałowe - 115g (½ szklanki)
- Jabłko - 90g
- Marchew - 45g
- Rodzynki, suszone - 30g (2 łyżki stołowe)
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Suche składniki wymieszaj, dodaj bezglutenowy proszek do pieczenia, oliwę, mleko,stare na grubych oczkach jabłko, startą na małych oczkach marchew, rodzynki. Wszystko wymieszaj krótko do momentu połączenia się składników. Powinno powstać gęste, lejące ciasto.
KROK 2: Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C do tzw. "suchego patyczka", około 20-25 minut.
*Samodzielnie mielona mąka daje ciasto podobne do glutenowego (klejące, ciągnące, lepkie, dobrze napowietrzone). Warto więc zmielić kasze gryczaną w młnku do kawy na pył.
Smacznego!
Zobacz także