Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.
Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Ryba po grecku BG

(5)
30 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
210 kcal / 1 porcję (234 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    89.90 kcal
    4.5%
  • Białko
    8.36 g
    16.72%
  • Węglowod.
    4.84 g
    1.79%
  • Tłuszcze
    4.81 g
    6.87%
  • Błonnik
    1.56 g
    6.24%
  • GDA
    4.5 %
Składniki
  • Filet z mintaja, mrożona kostka - 100g
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
  • Cebula - 20g (¼ sztuki)
  • Marchew - 45g
  • Por obrany - 30g
  • Koncentrat pomidorowy, 30% - 22.5g (1 ½ łyżeczki)
  • Natka pietruszki siekana - 6g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Jajko roztrzep z niewielką ilością soli i pieprzu.

KROK 2: Filet posól i posyp pieprzem. Na patelnię wlej połowę oleju i usmaż rybę z obu stron na złoty kolor.

KROK 3: Cebulę i pora opłucz i oczyść. Pokrój w piórka.

KROK 4: Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmaż cebulę i pora. Następnie dodaj marchewkę. Możesz dorzucić ziele angielski i liść laurowy. Podduś warzywa z niewielką ilością wody, aż zmiękną. Ale nie rozgotują (niech będą al dente).

KROK 5: W międzyczasie rozprowadź koncentrat pomidorowy z niewielką ilością wody i dodaj do duszonych warzyw. Pogotuj jeszcze 5 minut, spróbuj warzyw i dopraw solą i pieprzem wedle uznania.

*Usmażone filety serwuj przykryte warzywami, posypane natką pietruszki. Ryba po grecku najlepiej smakuje z dodatkiem ryżu, kaszy lub ziemniaków.

Smacznego!