Jaglanka z figą i makiem
(3)
20 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
330 kcal / 1 porcję (148 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność222.87 kcal11.14%
-
Białko6.58 g13.16%
-
Węglowod.34.91 g12.93%
-
Tłuszcze8.37 g11.96%
-
Błonnik6.74 g26.96%
-
GDA11.14 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 70g
- Woda ciepła - 120g (½ szklanki)
- Mak niebieski - 20g
- Migdały - 20g (20 sztuk)
- Nasiona chia - 10g (łyżka stołowa)
- Figi, suszone - 56g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Mak zalej wieczorem wodą. Rano odlej tę wodę na sitku i umieść go w garnku.
KROK 2: Kaszę jaglaną umieść na sitku i opłucz pod bieżącą wodą, a następnie dodaj do maku. Do garnka dolej wodę, zagotuj i co jakiś czas mieszaj, do momentu, gdy cały płyn zostanie wchłonięty.
KROK 3: Przełóż zawartość garnka do miski i dodaj pozostałe, ulubione składniki.
Smacznego!