Leczo z dynią i soczewicą
(4)
40 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
212 kcal / 1 porcję (497 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność42.74 kcal2.14%
-
Białko2.20 g4.4%
-
Węglowod.7.29 g2.7%
-
Tłuszcze1.37 g1.96%
-
Błonnik1.92 g7.68%
-
GDA2.14 %
Składniki
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Cebula - 50g (⅔ sztuki)
- Soczewica czerwona, nasiona suche - 97.5g
- Dynia - 500g
- Papryka czerwona - 200g (sztuka)
- Cukinia - 250g
- Papryczka chili - 20g (sztuka)
- Woda ciepła - 240g (szklanka)
- Pomidor - 600g
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Papryka słodka mielona - 6g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W garnku na 1 łyżce oliwy zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę.
KROK 2: Dodaj drugą łyżkę oliwy i wsyp soczewicę, następnie dodaj po kolei pokrojone warzywa, w międzyczasie co chwilę je mieszając: w pierwszej kolejności obraną i pokrojoną w kostkę dynię, później paprykę, cukinię, obranego ze skórki i pokrojonego kabaczka lub patisona, na koniec dodaj pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili.
KROK 3: Dopraw solą, pieprzem, papryką w proszku i zalej wodą. Zagotuj, w międzyczasie obierz i pokrój w kosteczkę pomidory. Dodaj do potrawy 2/3 pokrojonych pomidorów, a resztę zmiksuj blenderem i również dodaj do garnka z warzywami.
KROK 4: Wymieszaj i zagotuj. Gotuj jeszcze przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Smacznego!