Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Leczo z dynią i soczewicą

(4)
40 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
212 kcal / 1 porcję (497 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    42.74 kcal
    2.14%
  • Białko
    2.20 g
    4.4%
  • Węglowod.
    7.29 g
    2.7%
  • Tłuszcze
    1.37 g
    1.96%
  • Błonnik
    1.92 g
    7.68%
  • GDA
    2.14 %
Składniki
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Cebula - 50g (⅔ sztuki)
  • Soczewica czerwona, nasiona suche - 97.5g
  • Dynia - 500g
  • Papryka czerwona - 200g (sztuka)
  • Cukinia - 250g
  • Papryczka chili - 20g (sztuka)
  • Woda ciepła - 240g (szklanka)
  • Pomidor - 600g
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Papryka słodka mielona - 6g (2 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: W garnku na 1 łyżce oliwy zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę.

KROK 2: Dodaj drugą łyżkę oliwy i wsyp soczewicę, następnie dodaj po kolei pokrojone warzywa, w międzyczasie co chwilę je mieszając: w pierwszej kolejności obraną i pokrojoną w kostkę dynię, później paprykę, cukinię, obranego ze skórki i pokrojonego kabaczka lub patisona, na koniec dodaj pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili.

KROK 3: Dopraw solą, pieprzem, papryką w proszku i zalej wodą. Zagotuj, w międzyczasie obierz i pokrój w kosteczkę pomidory. Dodaj do potrawy 2/3 pokrojonych pomidorów, a resztę zmiksuj blenderem i również dodaj do garnka z warzywami.

KROK 4: Wymieszaj i zagotuj. Gotuj jeszcze przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.

Smacznego!