Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Jaglanka z orzechami i bananami

(3)
15 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
304 kcal / 1 porcję (354 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    86.11 kcal
    4.31%
  • Białko
    1.71 g
    3.42%
  • Węglowod.
    14.07 g
    5.21%
  • Tłuszcze
    3.00 g
    4.29%
  • Błonnik
    0.89 g
    3.56%
  • GDA
    4.31 %
Składniki
  • Mleko migdałowe - 172.5g (⅔ szklanki)
  • Kasza jaglana sucha - 26g (¾ łyżki stołowej)
  • Banan - 140g
  • Orzechy laskowe - 15g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Surową kaszę wsyp na sitko i bardzo dokładnie przepłucz w zimnej wodzie. Ugotuj ją w lekko osolonym wrzątku (na szklankę kaszy przypada około 2,5 szklanki wody).

KROK 2: Ugotowaną kaszę przełóż do miseczki i delikatnie rozgnieć widelcem. Dodaj pokruszone banany suszone i posyp orzechami. Zalej podgrzanym mlekiem.

Rada: Jeśli chcesz pozbyć się goryczki z kaszy jaglanej przed ugotowaniem podpraż ją chwilę na suchej patelni. Możesz także dodać sproszkowaną witaminę C podczas gotowania.

*Jaglanka na mleku z orzechami i bananami to pomysł na pożywne i łatwostrawne śniadanie. Kasza jaglana ma wiele korzystnych dla organizmu właściwości: ma działanie silnie zasadotwórcze, w dodatku jest cennym źrodłem witamin z grupy B, cynku, selenu i magnezu.

Smacznego!