Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Żytnie naleśniki na maślance

(64)
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
273 kcal / 1 porcję (246 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    111.02 kcal
    5.55%
  • Białko
    8.85 g
    17.7%
  • Węglowod.
    15.18 g
    5.62%
  • Tłuszcze
    2.12 g
    3.03%
  • Błonnik
    1.34 g
    5.36%
  • GDA
    5.55 %
Składniki
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Mąka żytnia, typ 1400 - 120g
  • Maślanka, 0,5% tłuszczu, z wapniem - 480g (2 szklanki)
  • Proszek do pieczenia - 8g (2 łyżeczki)
  • Cukier - 24g (4 łyżeczki)
  • Ser twarogowy chudy - 250g (12 ½ łyżki stołowej)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zmiksuj.

KROK 2: Przetrzyj ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą z oliwek powłokę teflonowej patelni lub specjalnej, przeznaczonej do naleśników. Przed smażeniem, zadbaj o to by dobrze ją nagrzać.

*Na jeden naleśnik przypada około 1 chochla (do zupy) ciasta.

KROK 3: Smaż na małym, ale szerokim ogniu, aż brzegi zaczną lekko odchodzić. Przewróć je na drugą stronę.

KROK 4: Gotowe naleśniki możesz posmarować serem białym lub twarożkiem i podać z ulubionymi owocami.

Smacznego!