Pulpety z indyka w sosie warzywnym
-
Kaloryczność71.97 kcal3.6%
-
Białko7.14 g14.28%
-
Węglowod.6.36 g2.36%
-
Tłuszcze2.44 g3.49%
-
Błonnik0.70 g2.8%
-
GDA3.6 %
- Mięso z piersi indyka, bez skóry - 1000g
- Ryż biały surowy - 43g
- Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
- Kajzerki - 100g (2 sztuki)
- Mleko UHT, 1,5% tłuszczu - 230g (szklanka)
- Woda ciepła - 240g (szklanka)
- Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Mąka pszenna, typ 500 - 65g (½ szklanki)
- Marchew - 135g
- Pietruszka, korzeń - 80g
- Papryka czerwona - 200g (sztuka)
- Cebula czerwona - 200g (2 sztuki)
- Wywar warzywny - 720g (3 szklanki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 50g (5 łyżek stołowych)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Cebulę drobniutko posiekaj, następnie zeszklij ją na dobrze rozgrzanym oleju; odstaw do przestygnięcia.
KROK 2: Kajzerki namocz w wodzie z mlekiem, dobrze odciśnij.
KROK 3: W misce połącz mięso, kajzerki, ugotowany i wystudzony ryż, cebulę, przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Rękami zamoczonymi w wodzie uformuj niewielkie kulki, a następnie układaj je na talerzu. Mąkę wysyp na talerz, każdego klopsika obtocz dokładnie w mące i strzep jej nadmiar.
KROK 4: Na dużej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Klopsiki obsmaż ze wszystkich stron. Obsmażone klopsiki przełóż do dużego płaskiego garnka, zalej rosołem lub wodą z sosem sojowym.
KROK 5: Patelnię na której smażyły się klopsiki dokładnie wytrzyj, rozgrzej na niej 2 łyżki oleju, rozgrzej go i obsmaż na nim startą marchewkę, pietruszkę, czerwoną cebulę i paprykę. Smaż tak kilka minut, ciągle mieszając.
KROK 6: Warzywa przełóż do garnka z mięsem. Doprowadź całość do wrzenia, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj tak około 30 min.
*Danie to jest prawdziwym hitem wśród dzieci. W dodatku jest dla nich idealne pod względem żywieniowym, a więc polecane przez pediatrów. Pulpety z indyka w sosie warzywnym to potrawa łatwostrawna, pożywna i smaczna. Dodatek sosu warzywnego nadaje potrawie soczystości i smaku, a w dodatku jest źródłem błonnika pokarmowego. Danie idealne na wspólne, rodzinne obiady.
Smacznego!