Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

25 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
359 kcal / 1 porcję (392 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    91.69 kcal
    4.58%
  • Białko
    3.37 g
    6.74%
  • Węglowod.
    7.63 g
    2.83%
  • Tłuszcze
    5.29 g
    7.56%
  • Błonnik
    0.39 g
    1.56%
  • GDA
    4.58 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Wywar warzywno-drobiowy - 180g (¾ szklanki)
  • Pomidory w puszce - 120g (⅓ puszki)
  • Koncentrat pomidorowy, 30% - 15g (łyżeczka)
  • Marchew - 20g
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Oliwa z oliwek - 15g (1 ½ łyżki stołowej)
  • Cebula - 10g (¼ sztuki)
  • Kajzerki ciemne, bezglutenowe - 27g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Bułkę kajzerkę bezglutenową pokrój w kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości (łyżeczce) oliwy w oliwek. Tak przygotowane grzanki odstaw do wystygnięcia.

KROK 2: Cebulę, czosnek oraz marchew obierz i posiekaj. Rozgrzej garnek i wlej resztę oliwy. Podsmaż cebulę aż się zeszkli. Dodaj czosnek i marchewkę, podsmaż. Dodaj pomidory i koncentrat. Podduś około 5 minut.

KROK 3: Wlej bulion, zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem, około 15 minut.

KROK 4: Zupę zmiksuj na gładko i dopraw pieprzem i solą o obniżonej zawartości sodu.

KROK 5: Przelej na talerz i udekoruj grzankami. Dodatek świeżej bazylii idealnie podkreśli smak zupy.

*Do przygotowania zupy możesz użyć wywaru warzywnego, wołowego.

Smacznego!