-
Kaloryczność258.13 kcal12.91%
-
Białko11.56 g23.12%
-
Węglowod.33.24 g12.31%
-
Tłuszcze10.49 g14.99%
-
Błonnik4.18 g16.72%
-
GDA12.91 %
- Soczewica czerwona, nasiona suche - 200g
- Kasza jaglana sucha - 200g
- Słonecznik, nasiona - 200g (20 łyżek stołowych)
- Curry - 6g (2 łyżeczki)
- Koperek pęczek - 16g (pęczek)
- Pomidor suszony w oleju - 100g (5 plastrów)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Oregano - 2g (łyżeczka)
- Przecier pomidorowy - 240g (szklanka)
- Ocet balsamiczny - 24g (4 łyżki stołowe)
- Ketchup - 112g (14 łyżeczek)
- Mleczko kokosowe - 30g (¼ szklanki)
- Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
Sposób przyrządzenia
Pulpety:
KROK 1: Kaszę przepłukaj w gorącej wodzie kilkukrotnie i ugotuj ją według przepisu producenta na opakowaniu. Wystudź. Soczewicę przepłucz, a następnie gotuj w osolonej wodzie przez 15-20 minut. Wystudź.
KROK 2: Pestki słonecznika zmiel na małe okruszki.
KROK 3: Soczewicę i kaszę dokładnie zmiksuj i połącz ze słonecznikiem. Dodaj zmiksowane pomidory z koprem. Następnie połącz pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
KROK 4: Wilgotnymi dłońmi formuj spore pulpety i układaj na papierze do pieczenia wyłożonym na blasze. Piecz je przez około 20 minut w 200 st. C.
Sos:
KROK 1: Pozostałe składniki włóż do garnka i gotuj na małym ogniu około 5 minut do momentu, aż sos zacznie bulgotać. Gdy to nastąpi, dokładnie zmiksuj blenderem całość na gładką masę.
*Podawaj na talerzu pulpety, polej je sosem, a następnie całość posyp świeżo posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Smacznego!