Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
736 kcal / 1 porcję (285 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    258.13 kcal
    12.91%
  • Białko
    11.56 g
    23.12%
  • Węglowod.
    33.24 g
    12.31%
  • Tłuszcze
    10.49 g
    14.99%
  • Błonnik
    4.18 g
    16.72%
  • GDA
    12.91 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Soczewica czerwona, nasiona suche - 200g
  • Kasza jaglana sucha - 200g
  • Słonecznik, nasiona - 200g (20 łyżek stołowych)
  • Curry - 6g (2 łyżeczki)
  • Koperek pęczek - 16g (pęczek)
  • Pomidor suszony w oleju - 100g (5 plastrów)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Oregano - 2g (łyżeczka)
  • Przecier pomidorowy - 240g (szklanka)
  • Ocet balsamiczny - 24g (4 łyżki stołowe)
  • Ketchup - 112g (14 łyżeczek)
  • Mleczko kokosowe - 30g (¼ szklanki)
  • Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)

Sposób przyrządzenia

Pulpety:

KROK 1: Kaszę przepłukaj w gorącej wodzie kilkukrotnie i ugotuj ją według przepisu producenta na opakowaniu. Wystudź. Soczewicę przepłucz, a następnie gotuj w osolonej wodzie przez 15-20 minut. Wystudź.

KROK 2: Pestki słonecznika zmiel na małe okruszki.

KROK 3: Soczewicę i kaszę dokładnie zmiksuj i połącz ze słonecznikiem. Dodaj zmiksowane pomidory z koprem. Następnie połącz pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

KROK 4: Wilgotnymi dłońmi formuj spore pulpety i układaj na papierze do pieczenia wyłożonym na blasze. Piecz je przez około 20 minut w 200 st. C.

Sos:

KROK 1: Pozostałe składniki włóż do garnka i gotuj na małym ogniu około 5 minut do momentu, aż sos zacznie bulgotać. Gdy to nastąpi, dokładnie zmiksuj blenderem całość na gładką masę.

*Podawaj na talerzu pulpety, polej je sosem, a następnie całość posyp świeżo posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Smacznego!

Zobacz także