Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
552 kcal / 1 porcję (830 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    66.43 kcal
    3.32%
  • Białko
    2.74 g
    5.48%
  • Węglowod.
    8.40 g
    3.11%
  • Tłuszcze
    3.36 g
    4.8%
  • Błonnik
    1.82 g
    7.28%
  • GDA
    3.32 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Imbir korzeń - 10g
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Cebula - 40g (½ sztuki)
  • Soczewica czerwona, nasiona suche - 100g
  • Dynia - 300g
  • Cukinia - 150g
  • Papryka czerwona - 200g (sztuka)
  • Fasolka szparagowa zielona, gotowana - 100g
  • Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
  • Wywar warzywny - 360g (1 ½ szklanki)
  • Mleczko kokosowe - 200g (¾ szklanki)
  • Pomidor - 170g
  • Kolendra swieża - 7.5g (½ pęczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: W garnku na oleju podsmaż pastę lub przyprawę curry, dodaj straty imbir, starty czosnek i pokrojoną w kosteczkę cebulę, co chwilę mieszając smaż przez około 2-3 minuty (w międzyczasie skrapiaj składniki wodą, by nie przywierały do dna garnka).

KROK 2: Dodaj suchą soczewicę, kurkumę, 1 łyżeczkę cukru. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj obraną i pokrojoną dynię, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, pokrojoną na małe kawałeczki zieloną fasolkę oraz papryczkę chili bez pestek (według upodobania).

KROK 3: Zalej wszystko ostudzonym bulionem wymieszanym z mlekiem kokosowym i zagotuj. Gotuj tak bez przykrycia przez około 5 minut, następnie dodaj obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora i gotuj jeszcze przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie, a sos zgęstnieje.

KROK 4: Posyp danie na talerzu kolendrą.

*Możesz podawać z ugotowanym ryżem lub na placku ziemniaczanym

Smacznego!

Zobacz także