Babeczki jaglane z cukinią
(42)
60 minut
3 osoby
średni
Wartości odżywcze
105 kcal / 1 porcję (100 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność104.69 kcal5.23%
-
Białko6.31 g12.62%
-
Węglowod.12.25 g4.54%
-
Tłuszcze3.87 g5.53%
-
Błonnik1.27 g5.08%
-
GDA5.23 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 35g
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Cukinia - 100g
- Papryka czerwona - 50g (¼ sztuki)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Papryka ostra mielona - 6g (2 łyżeczki)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę jaglaną gotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź dokładnie (najlepiej zostawić na sitku na 10 minut).
KROK 2: Cukinię oraz paprykę zetrzyj na dużych oczkach tarki, połącz z przygotowaną wcześniej kaszą, jajkami, zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami/ziołami.
KROK 3: Masę przełóż do silikonowych foremek (koniecznie) i piecz 30 minut w 190 stopniach.
*Piecz do rumiano-brązowego koloru. Możesz babeczkę podawać z domowym sosem czosnkowym, koperkowym lub innym ulubionym.
** Babeczki te to świetne źródło błonnika pokarmowego. Będą idealną propozycją na drugie śniadanie do pracy lub też szybki podwieczorek. Propozycja odpowiednia dla osób będących na diecie wegetariańskiej i bezglutenowej.
Smacznego!