-
Kaloryczność189.96 kcal9.5%
-
Białko3.33 g6.66%
-
Węglowod.29.98 g11.1%
-
Tłuszcze7.06 g10.09%
-
Błonnik1.88 g7.52%
-
GDA9.5 %
- Mąka pszenna, typ 550 - 750g (5 ⅔ szklanki)
- Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
- Cukier - 72g (12 łyżeczek)
- Cukier waniliowy - 16g (4 łyżeczki)
- Masło ekstra - 250g (50 łyżeczek)
- Jaja kurze surowe - 200g (4 sztuki)
- Jabłko - 2000g
- Cukier - 72g (12 łyżeczek)
- Cukier waniliowy - 16g (4 łyżeczki)
- Rodzynki, suszone - 105g (7 łyżek stołowych)
- Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KRUCHE CIASTO:
KROK 1: Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia. Następnie dodaj pokrojone w kostkę zimne masło.
KROK 2: W osobnej miseczce oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj cukier i cukier waniliowy. Ubijaj widelcem do uzyskania bladożółtej, puszystej masy.
KROK 3: Do suchych składników dodaj utarte z cukrem żółtka. Szybko zagnieć ciasto, następnie uformuj w kulkę. Podziel ją na dwie równe części. Zawiń kulki w folię i wstaw do lodówki na godzinę.
NADZIENIE:
KROK 1: Jabłka umyj, obierz i pokrój na niewielkie kawałki. Przełóż całość na dużą (najlepiej żeliwną) patelnię, dodaj cukier, cukier waniliowy i lekko podsmaż (tak, aby się nie rozpadały). Następnie dodaj rodzynki i mielony cynamon. Dobrze wymieszaj składniki. Smaż jeszcze przez krótką chwilę. Odstaw do częściowego ostygnięcia.
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: Wyjmij jedną część ciasta z lodówki, rozwałkuj ją na wymiary wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia blachy. Blachę ponakłuwaj widelcem. Odstaw blachę do lodówki na czas robienia piany z białek.
KROK 2: Białka z 4 jaj ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj bardzo powoli i stopniowo (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijaj, aż piana stanie się błyszcząca i sztywna.
KROK 3: Na spód ciasta wyłóż masę jabłkową. Na górę masy wyłoż pianę z białek, a na pianę zetrzyj resztę drugiej części kruchego ciasta.
KROK 4: Wstaw całą blachę do uprzednio nagrzanego do 175 st. C piekarnika i piecz przez około 1 godzinę.
*Szarlotka z jabłkami jest jednym z najpopularniejszych ciast wykonywanych głównie jesienią. Najlepszym gatunkiem jabłek do jej wykonania jest Szara Reneta. Gatunek ten odznacza się małą soczystością, dużą kwasowością, a także lekka kruchością. Szarlotka z jabłkami najlepiej smakuje posyana cukrem pudrem i podana z na ciepło z lodami waniliowymi.
Smacznego!