Ciasto na pizzę
-
Kaloryczność267.61 kcal13.38%
-
Białko7.19 g14.38%
-
Węglowod.44.93 g16.64%
-
Tłuszcze7.06 g10.09%
-
Błonnik1.59 g6.36%
-
GDA13.38 %
- Mąka pszenna, typ 500 - 195g (1 ½ szklanki)
- Drożdże piekarskie, prasowane - 15g
- Mleko UHT, 2% tłuszczu - 115g (½ szklanki)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Cukier - 6g (łyżeczka)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Mąkę pszenną przesiej do miski. Następnie podgrzej mleko do temperatury pokojowej (w dotyku jest lekko ciepłe, ale nie gorące).
KROK 2: Zrób zaczyn: drożdże rozkrusz do garnuszka, dodaj cukier, mleko oraz łyżkę mąki i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Przykryj czystą, płócienną lub bawełnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na mniej więcej 30 - 40 minut.
KROK 3: Do przesianej wcześniej mąki dodaj wyrośnięty zaczyn, następnie sól i zacznij ciasto wyrabiać. W czasie wyrabiania stopniowo dodawaj oliwę, ciągle wyrabiaj ciasto. Po dodaniu oliwy z oliwek wyrabiaj jeszcze ciasto jakiś czas, następnie znów przełóż do miski, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.
KROK 4: Wyrośnięte już ciasto przełóż na blat, dokładnie rozwałkuj na wymiary swojej blachy (wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia).
KROK 5: Na ciasto nałóż sos pomidorowy, a następnie swoje ulubione składniki.
KROK 6: Wstaw tak przygotowaną pizzę do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. Piecz pizzę około 15 minut z termoobiegiem.
*Ciasto na pizzę jest uniwersalne do każdego rodzaju pizzy. Od ciebie zależy, jaka będzie grubość przygotowanej pizzy. Pizza jest tradycyjnym daniem wywodzącym się z Neapolu. Włosi jadają pizzę na bardzo cienkim cieście, a do najbardziej popularnych należy pizza Margarita. Jest to pizza bez żadnych dodatków. Jej bazę stanowi sos pomidorowy i ser mozzarella.
Smacznego!