Tapenada (pasta z czarnych oliwek)
(13)
10 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
73 kcal / 1 porcję (27 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność269.52 kcal13.48%
-
Białko6.40 g12.8%
-
Węglowod.3.94 g1.46%
-
Tłuszcze26.22 g37.46%
-
Błonnik1.52 g6.08%
-
GDA13.48 %
Składniki
- Oliwki czarne marynowane - 50g (20 sztuk)
- Anchois - 20g (5 filetów)
- Kapary - 10g (łyżka stołowa)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Czosnek mały - 3g (ząbek)
- Ocet balsamiczny - 3g (½ łyżki stołowej)
- Oregano - 2g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Oliwę z oliwek dodawaj stopniowo, do uzyskania pożądanej konsystencji.
*Możesz doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem. Podawaj na ciepłych grzankach.
Smacznego!