Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(19)
30.12.2014
dodaj własny przepis
20 min. + 1 godz.
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
269 kcal / 1 porcję (112 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    240.85 kcal
    12.04%
  • Białko
    6.15 g
    12.3%
  • Węglowod.
    43.38 g
    16.07%
  • Tłuszcze
    5.22 g
    7.46%
  • Błonnik
    1.62 g
    6.48%
  • GDA
    12.04 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Drożdże piekarskie, prasowane - 20g
  • Woda ciepła - 150g (⅔ szklanki)
  • Cukier - 6g (łyżeczka)
  • Mąka pszenna, typ 500 - 250g (1 ¾ szklanki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Wykonaj zaczyn mieszając drożdże z wodą i cukrem. Odstaw na 5-10 minut.

KROK 2: Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i powoli wlewaj zaczyn mieszając łyżką. Dodaj oliwę i wyrabiaj ciasto na gładką masę. Odstaw w ciepłe miejsce w misce przykrytej bawełnianą ściereczką na około godzinę.

KROK 3: Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na gruby (około 0,5 cm) placek. Nożem potnij go na paski szerokości 0,5 cm. Każdy pasek zroluj.

KROK 4: Grissini możesz posmarować rozmąconym jajkiem i posypać solą morską, rozmarynem lub innym dowolnym dodatkiem.

KROK 5: Paluszki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piecz 10-15 minut w zależności od grubości paluszków. Upieczone będą rumiane.

Smacznego!

Komentarze (1)

Wtorek, 30 grudnia 2014 | 09:50:36 hela 25

moja ulubiona włoska przekąska (: