20 min. + 1 godz.
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
269 kcal / 1 porcję (112 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność240.85 kcal12.04%
-
Białko6.15 g12.3%
-
Węglowod.43.38 g16.07%
-
Tłuszcze5.22 g7.46%
-
Błonnik1.62 g6.48%
-
GDA12.04 %
Składniki
- Drożdże piekarskie, prasowane - 20g
- Woda ciepła - 150g (⅔ szklanki)
- Cukier - 6g (łyżeczka)
- Mąka pszenna, typ 500 - 250g (1 ¾ szklanki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Wykonaj zaczyn mieszając drożdże z wodą i cukrem. Odstaw na 5-10 minut.
KROK 2: Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i powoli wlewaj zaczyn mieszając łyżką. Dodaj oliwę i wyrabiaj ciasto na gładką masę. Odstaw w ciepłe miejsce w misce przykrytej bawełnianą ściereczką na około godzinę.
KROK 3: Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na gruby (około 0,5 cm) placek. Nożem potnij go na paski szerokości 0,5 cm. Każdy pasek zroluj.
KROK 4: Grissini możesz posmarować rozmąconym jajkiem i posypać solą morską, rozmarynem lub innym dowolnym dodatkiem.
KROK 5: Paluszki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piecz 10-15 minut w zależności od grubości paluszków. Upieczone będą rumiane.
Smacznego!
Zobacz także