Ciasto marchewkowe
-
Kaloryczność195.06 kcal9.75%
-
Białko6.15 g12.3%
-
Węglowod.27.33 g10.12%
-
Tłuszcze7.41 g10.59%
-
Błonnik3.06 g12.24%
-
GDA9.75 %
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 360g (24 łyżek stołowych)
- Marchew - 400g
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 50g (5 łyżek stołowych)
- Mleko UHT, 1,5% tłuszczu - 115g (½ szklanki)
- Maślanka naturalna 0,5 % tłuszczu - 240g (szklanka)
- Miód pszczeli - 120g (10 łyżeczek)
- Proszek do pieczenia - 8g (2 łyżeczki)
- Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
- Orzechy włoskie - 60g (15 sztuk)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Marchew umyj, obierz, podziel na mniejsze części i ugotuj do miękkości.
KROK 2: Odcedzoną marchewkę zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
KROK 3: Żółtka jaj, maślankę, mleko, miód i olej zmiksuj razem, dodaj marchew i wymieszaj.
KROK 4: Do uprzednio przygotowanej masy dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, całość starannie wymieszaj.
KROK 5: Orzechy podpraż na suchej patelni, następnie posiekaj i dodaj do reszty składników.
KROK 6: Białka jaj ubij na sztywną pianę i dodaj do masy delikatnie mieszając (nie miksuj).
KROK 7: Ciasto przelej do wyłożonej papierem formy do pieczenia. Piecz przez godzinę w rozgrzanym do 180°C piekarniku.
*Aby ciasto marchewkowe smakowało jeszcze lepiej, możesz wykonać polewę z serka typu Philadelphia zmieszanego z cukrem waniliowym, a na wierzch wysypać resztę podprażonych orzechów lub wiórki kokosowe.
Smacznego!