Domowe batoniki musli
(36)
10 min. + 1 godz.
7 osób
łatwy
Wartości odżywcze
456 kcal / 1 porcję (116 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność391.68 kcal19.58%
-
Białko9.59 g19.18%
-
Węglowod.56.14 g20.79%
-
Tłuszcze16.64 g23.77%
-
Błonnik5.47 g21.88%
-
GDA19.58 %
Składniki
- Mleko zagęszczone, słodzone - 300g (⅔ puszki)
- Płatki owsiane górskie - 250g (25 łyżek stołowych)
- Wiórki kokosowe - 75g (12 ½ łyżki stołowej)
- Żurawina suszona - 100g (8 ⅓ łyżki stołowej)
- Słonecznik, nasiona - 30g (3 łyżki stołowe)
- Dynia, pestki - 30g (3 łyżki stołowe)
- Sezam, nasiona - 30g (3 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Mleko lekko podgrzej w garnuszku.
KROK 2: W naczyniu wymieszaj wszystkie pozostałe składniki, dolej ciepłe mleko, dobrze wymieszaj.
KROK 3: Formę o wymiarach min. 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia, na to przelej przygotowaną mieszankę (nie wciskaj mocno w dno, gdyż batony będą zbyt twarde), wyrównaj.
KROK 4: Piecz około 1 godziny w temperaturze 130ºC.
KROK 5: Po około 15 minutach od wyjęcia pokrój na 16 batoników.
*Domowe batoniki musli to świetny pomysł na domowe słodycze własnego wypieku. Będą idealne na posiłek treningowy i potreningowy. Szybko uzupełnią zużyte zapasy glikogenu mięśniowego, a także dodadzą energii na długi czas.
Smacznego!