Salsa verde
(23)
10 minut
4-6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
110 kcal / 1 porcję (44 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność250.97 kcal12.55%
-
Białko5.60 g11.2%
-
Węglowod.5.11 g1.89%
-
Tłuszcze24.32 g34.74%
-
Błonnik2.31 g9.24%
-
GDA12.55 %
Składniki
- Natka pietruszki pęczek - 36g (2 pęczki)
- Koperek pęczek - 8g (½ pęczka)
- Mięta świeża - 10g (2 gałązki)
- Szczypiorek pęczek - 20g (½ pęczka)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
- Anchois - 20g (5 filetów)
- Kapary - 30g (3 łyżki stołowe)
- Oliwa z oliwek - 40g (4 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Zioła umyj i osusz. Posiekaj. Do malaksera lub blendera włóż liście natki pietruszki. Dodaj obrany ząbek czosnku, koperek, szczypiorek i miętę. Wszystkie zioła miksuj, aż będą drobno roztarte.
KROK 2: Dodaj łyżkę soku z cytryny, fileciki anchois i kapary, osączone z zalewy. Miksuj jeszcze raz, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
KROK 3: Cały czas miksując, dolewaj cienkim strumieniem oliwę z oliwek, aż sos zgęstnieje.
*Podawaj od razu jako dodatek do mięs, ryb lub grzanek
Smacznego!