Krem z zielonego groszku z łososiem
(15)
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
304 kcal / 1 porcję (407 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność74.73 kcal3.74%
-
Białko6.17 g12.34%
-
Węglowod.6.56 g2.43%
-
Tłuszcze3.19 g4.56%
-
Błonnik1.82 g7.28%
-
GDA3.74 %
Składniki
- Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
- Masło ekstra - 20g (4 łyżeczki)
- Ziemniaki - 75g (sztuka)
- Wywar warzywno-drobiowy - 800g (4 szklanki)
- Groszek zielony, mrożony - 450g
- Śmietana 12% tłuszczu - 72g (4 łyżki stołowe)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 2g (4 szczypty)
- Pieprz biały - 2g (4 szczypty)
- Łosoś wędzony na zimno - 100g (4 płaty)
- Koperek siekany - 8g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Ziemniaka opłucz, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
KROK 2: Masło rozgrzej w garnku, dodaj cebulę i podduś. Dodaj ziemniaka.
KROK 3: Całość podlej bulionem i podgrzej do zagotowania.
KROK 4: Dodaj mrożony groszek i całość gotuj, aż warzywa zmiękną. Zmiksuj na krem, dopraw solą i pieprzem.
KROK 5: Zupę przelej do talerzy i każdą porcję udekoruj łyżką śmietany, łososiem pokrojonym w paseczki i świeżym koperkiem.
Smacznego!