Bliny z mąki gryczanej
(16)
20 min. + 1 godz.
2 osoby
średni
Wartości odżywcze
349 kcal / 1 porcję (166 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność210.16 kcal10.51%
-
Białko6.62 g13.24%
-
Węglowod.37.69 g13.96%
-
Tłuszcze4.05 g5.79%
-
Błonnik1.34 g5.36%
-
GDA10.51 %
Składniki
- Mleko UHT, 2% tłuszczu - 115g (½ szklanki)
- Drożdże piekarskie, prasowane - 15g
- Cukier - 6g (łyżeczka)
- Mąka gryczana - 140g (szklanka)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Pieprz czarny - 0.5g (½ szczypty)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 5g (½ łyżki stołowej)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Szklanką odmierz ¼ ilości mleka, podgrzej i dodaj pokruszone drożdże oraz cukier. Dokładnie wymieszaj.
KROK 2: Zawartość szklanki przelej do większej miski i dodaj pozostałe mleko, mąkę, jajo oraz sól i świeżo mielony pieprz. Mieszaj trzepaczką lub mikserem na najniższych obrotach. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą od ciasta naleśnikowego.
KROK 3: Miskę przykryj lnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
KROK 4: Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju i chochelką nakładaj porcje ciasta. Każdy blin smaż około 2 minut z obu stron. Do czasu aż uzyska złoty kolor.
*Bliny możesz podawać z serkiem i wędzonym łososiem lub na słodko.
Smacznego!