Młode ziemniaki z masłem i koperkiem
(10)
30 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
154 kcal / 1 porcję (159 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność96.84 kcal4.84%
-
Białko1.90 g3.8%
-
Węglowod.17.46 g6.47%
-
Tłuszcze2.72 g3.89%
-
Błonnik1.47 g5.88%
-
GDA4.84 %
Składniki
- Ziemniaki - 300g (4 sztuki)
- Masło ekstra - 10g (2 łyżeczki)
- Koperek siekany - 8g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Zagotuj wodę. Ziemniaki dobrze wyczyść pod bieżącą wodą. Oskrob ze skórki.
KROK 2: Przygotowane wrzuć do garnka, zalej wrzątkiem i lekko posól. Gotuj do miękkości, około 20 minut.
KROK 3: Ziemniaki odcedź. Garnek postaw na chwilę na małym ogniu, aby odparowała reszta wody.
KROK 4: Do garnka dodaj masełko i zamieszaj ziemianki, aby się roztopiło. Przełóż na talerz i posyp świeżym koperkiem.
Smacznego!