Grillowana cukinia z fetą, rukolą i pomidorem
-
Kaloryczność95.32 kcal4.77%
-
Białko2.90 g5.8%
-
Węglowod.3.57 g1.32%
-
Tłuszcze8.28 g11.83%
-
Błonnik1.07 g4.28%
-
GDA4.77 %
- Cukinia - 200g
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Oregano - 2g (łyżeczka)
- Słonecznik, nasiona - 10g (łyżka stołowa)
- Rukola - 10g (½ garści)
- Ser Feta - 25g (½ porcji)
- Pomidor koktajlowy - 80g (4 sztuki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Nasiona słonecznika lekko przypraż na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu. Uważaj, aby się nie przypaliły.
KROK 2: Cukinię dokładnie umyj, nie obieraj. Pokrój na plasterki i każdy posmaruj oliwą z oliwek i obsyp oregano.
KROK 3: Plasterki warzywa umieść na grillu elektrycznym lub patelni grillowej. Możesz doprawić solą o obniżonej zawartości sodu. Cukinię grilluj aż plasterki zmiękną i przyrumienią się.
KROK 4: Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój na połówki. Możesz zastąpić je zwykłym, średnim pomidorem. Pokrój go na ćwiartki.
KROK 5: Ugrillowaną cukinię ułóż dookoła na talerzu w środku zostawiając miejsce.
KROK 6: Rukolę opłucz dokładnie pod wodą, osusz i ułóż na środku talerza. Fetę pokrój w kosteczkę lub pokrusz i posyp nią warzywa. Całość udekoruj pomidorkami i posyp podprażonymi nasionami słonecznika.
Smacznego!