Bliny gryczane
(15)
20 min. + 1 godz.
2 osoby
średni
Wartości odżywcze
332 kcal / 1 porcję (168 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność198.46 kcal9.92%
-
Białko6.65 g13.3%
-
Węglowod.37.55 g13.91%
-
Tłuszcze2.76 g3.94%
-
Błonnik1.33 g5.32%
-
GDA9.92 %
Składniki
- Mleko UHT, 0,5% tłuszczu - 120g (½ szklanki)
- Drożdże piekarskie, prasowane - 15g
- Cukier - 6g (łyżeczka)
- Mąka gryczana - 140g (szklanka)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Pieprz czarny - 0.5g (½ szczypty)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 2.5g (¼ łyżki stołowej)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Szklanką odmierz ¼ ilości mleka, podgrzej i dodaj pokruszone drożdże oraz cukier. Dokładnie wymieszaj.
KROK 2: Zawartość szklanki przelej do większej miski i dodaj pozostałe mleko, mąkę, jajo oraz sól i świeżo mielony pieprz. Mieszaj trzepaczką lub mikserem na najniższych obrotach. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą od ciasta naleśnikowego.
KROK 3: Miskę przykryj lnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
KROK 4: Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju i chochelką nakładaj porcje ciasta. Każdy blin smaż około 2 minut z obu stron. Do czasu aż uzyska złoty kolor.
*Bliny możesz podawać z serkiem i wędzonym łososiem lub na słodko.
Smacznego!