Sałatka bałkańska "light"
(16)
10 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
92 kcal / 1 porcję (265 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność34.55 kcal1.73%
-
Białko2.52 g5.04%
-
Węglowod.4.50 g1.67%
-
Tłuszcze1.26 g1.8%
-
Błonnik1.27 g5.08%
-
GDA1.73 %
Składniki
- Pomidor koktajlowy - 60g (3 sztuki)
- Papryka czerwona - 100g (½ sztuki)
- Cebula czerwona - 20g (¼ sztuki)
- Ogórek szklarniowy - 60g
- Ser Feta "light" 10% tłuszczu - 25g (½ porcji)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę. Pomidorki przekrój na połówki (możesz je zastąpić zwykłym pomidorem). Cebulę posiekaj w piórka. Ogórka umyj, cienko obierz i pokrój w dość grube półplasterki.
KROK 2: Warzywa przełóż do miski, wymieszaj i posyp pokruszoną fetą.
KROK 3: Sałatkę dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj jako przekąskę lub dodatek do ulubionego dania.
*Feta doskonale zastępuje ser kozi z Bułgarii, który oryginalnie występuje w przepisie.
Smacznego!