Omlet z pieczarkami
(16)
10 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
205 kcal / 1 porcję (170 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność120.65 kcal6.03%
-
Białko8.16 g16.32%
-
Węglowod.1.79 g0.66%
-
Tłuszcze9.38 g13.4%
-
Błonnik0.67 g2.68%
-
GDA6.03 %
Składniki
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Pieczarki - 40g (2 sztuki)
- Cebula - 20g (¼ sztuki)
- Margaryna miękka, 60% tłuszczu - 10g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w plasterki. Podsmaż na patelni, bez dodatku tłuszczu, na minimalnym ogniu (niech puszczą wodę). Jak się skurczą dodaj margarynę i cebulę, zeszklij ją.
KROK 2: Jajka roztrzep z odrobiną soli i pieprzu, wlej na patelnię. Omlet smaż z dwóch stron, aż jajka się zetną.
*Podawaj z pieczywem razowym i świeżymi warzywami.
Smacznego!