Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Spaghetti z brokułami i serem gorgonzola

(6)
20 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
319 kcal / 1 porcję (218 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    146.29 kcal
    7.31%
  • Białko
    6.69 g
    13.38%
  • Węglowod.
    14.12 g
    5.23%
  • Tłuszcze
    7.20 g
    10.29%
  • Błonnik
    2.14 g
    8.56%
  • GDA
    7.31 %
Składniki
  • Makaron razowy spaghetti, surowy - 50g
  • Brokuły - 100g
  • Ser gorgonzola - 45g (1 ½ plastra)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 2.5g (¼ łyżki stołowej)
  • Czosnek duży - 2.5g (½ ząbka)
  • Śmietana 12% tłuszczu - 18g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Brokuły opłucz, rozdziel na różyczki i ugotuj na parze lub w małej ilości osolonej wody, aż będą al dente. Po gotowaniu odcedź dokładnie warzywo i podziel na mniejsze różyczki (o wielkości około 2x2 cm).

KROK 2: Makaron ugotuj al dente (według przepisu na opakowaniu). Odcedź go.

KROK 3: W garnuszku rozgrzej olej, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmaż. Dodaj śmietanę i pokruszoną gorgonzolę, gotuj przez chwilę, aż ser się rozpuści. Sos połącz z małymi kawałkami brokułów.

KROK 4: Makaron wymieszaj z sosem i przełóż na talerz.

*Możesz doprawić solą i pieprzem.

Rada: zielone warzywa gotujemy bez przykrycia, aby zachowały kolor. Jeśli nie dysponujesz świeżym brokułem możesz użyć mrożonego.

Smacznego!