15 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
66 kcal / 1 porcję (150 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność43.87 kcal2.19%
-
Białko2.31 g4.62%
-
Węglowod.6.09 g2.26%
-
Tłuszcze2.33 g3.33%
-
Błonnik2.75 g11%
-
GDA2.19 %
Składniki
- Brokuły - 100g
- Marchew - 45g
- Margaryna miękka, 60% tłuszczu - 5g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Marchewkę umyj i obierz. Ugotuj do miękkości. Przestudź i pokrój w plasterki (zamiast tradycyjnej marchewki możesz użyć małych marchewek, uatrakcyjnią danie).
KROK 2: Brokuła umyj, podziel na różyczki i ugotuj na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody, aż będzie al dente. Pamiętaj, aby nie przykrywać garnka, gdyż brokuły stracą swój ładny kolor.
KROK 3: Po ugotowaniu odlej wodę z brokułów. Warzywa przełóż do miski lub na talerz. Udekoruj margaryną i poczekaj, aż zacznie się topić.
*Podawaj ciepłe jako dodatek do obiadu.
Smacznego!
Zobacz także