(13)
dodaj własny przepis
20 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
147 kcal / 1 porcję (111 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność132.83 kcal6.64%
-
Białko19.60 g39.2%
-
Węglowod.0.75 g0.28%
-
Tłuszcze5.69 g8.13%
-
Błonnik0.09 g0.36%
-
GDA6.64 %
Składniki
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 100g
- Czosnek duży - 2.5g (½ ząbka)
- Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
- Oliwa z oliwek - 5g (½ łyżki stołowej)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Pierś dokładnie umyj i oczyść z żyłek, tłuszczu i chrząstek.
KROK 2: Oliwę z oliwek rozmieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i szczyptą soli. Marynatą natrzyj kurczaka, odstaw na 1 godzinę do lodówki (jednak nie jest to obowiązkowe).
KROK 3: Kurczaka grilluj na specjalnej patelni lub elektrycznym grillu. Możesz go również upiec w piekarniku, w temp. 200oC przez około 30 minut.
Grillowaną pierś serwuj z dodatkiem świeżych warzyw.
Smacznego!
Zobacz także