(16)
dodaj własny przepis
15 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
462 kcal / 1 porcję (300 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność154.12 kcal7.71%
-
Białko6.78 g13.56%
-
Węglowod.10.15 g3.76%
-
Tłuszcze10.39 g14.84%
-
Błonnik1.81 g7.24%
-
GDA7.71 %
Składniki
- Sałata masłowa - 15g (3 liście)
- Sałata lodowa - 80g (2 liście)
- Rukola - 10g (½ garści)
- Łosoś wędzony na zimno - 50g (2 płaty)
- Dynia, pestki - 20g (2 łyżki stołowe)
- Awokado - 70g
- Musztarda - 30g (1 ½ łyżki stołowej)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Ocet balsamiczny - 3g (½ łyżki stołowej)
- Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
- Oliwa z oliwek - 5g (½ łyżki stołowej)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Przygotuj sos musztardowo-miodowy. Musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet balsamiczny, miód i oliwę połącz i energicznie wymieszaj. Idealnie nadaje się do tego słoiczek.
KROK 2: Sałaty umyj. Masłową i lodową porozrywaj i razem z rukolą ułóż na płaskim talerzu. Możesz również użyć gotowego miksu swoich ulubionych sałat.
KROK 3: Pestki dyni lekko przypraż na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu. Uważaj, aby się nie przypaliły.
KROK 4: Łososia pokrój na paseczki. Awokado obierz i pokrój w cienkie plasterki.
KROK 5: Wszystkie składniki ułóż według uznania na sałatach. Posyp pestkami dyni i polej sosem musztardowo-miodowym.
Smacznego!
Zobacz także