Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

30 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
175 kcal / 1 porcję (136 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    129.00 kcal
    6.45%
  • Białko
    2.51 g
    5.02%
  • Węglowod.
    25.04 g
    9.27%
  • Tłuszcze
    3.60 g
    5.14%
  • Błonnik
    4.58 g
    18.32%
  • GDA
    6.45 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Jabłko - 100g
  • Rodzynki, suszone - 15g (łyżka stołowa)
  • Słonecznik, nasiona - 10g (łyżka stołowa)
  • Miód pszczeli - 6g (½ łyżeczki)
  • Cynamon mielony - 5g (1 ¼ łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Zacznij od nagrzania piekarnika do 180oC

KROK 2: Przygotuj słodkie nadzienie: do miseczki wsyp rodzynki i nasiona słonecznika, zalej miodem. Zamieszaj.

KROK 3: Jabłko dokładnie umyj i przekrój na pół. Wydrąż gniazda nasienne, a powstałe miejsce wypełnij farszem z rodzynek i słonecznika. Całość posyp cynamonem.

KROK 4: Jabłka ułóż na blasze (tak aby farsz znajdował się na górze), wstaw ją do piekarnika. Zapiekaj w temp. 180oC, przez około 20-25 minut.

*Deser idealnie komponuje się z lodami lub serkiem waniliowym.

Smacznego!

Komentarze (1)

Środa, 9 kwietnia 2014 | 13:29:42 użytkowniczka 22

Wygląda bardzo smakowicie :) Musze wypróbować przepis