Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Pierś z kurczaka w sosie curry

(32)
30 minut
1 osoba
średni
Wartości odżywcze
294 kcal / 1 porcję (327 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    89.96 kcal
    4.5%
  • Białko
    8.44 g
    16.88%
  • Węglowod.
    3.59 g
    1.33%
  • Tłuszcze
    4.72 g
    6.74%
  • Błonnik
    0.36 g
    1.44%
  • GDA
    4.5 %
Składniki
  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 100g
  • Wywar warzywno-drobiowy - 60g (⅓ szklanki)
  • Przecier pomidorowy - 72g (⅓ szklanki)
  • Cebula - 50g (⅔ sztuki)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Imbir korzeń - 6g
  • Śmietana 12% tłuszczu - 18g (łyżka stołowa)
  • Masło ekstra - 12.5g (2 ½ łyżeczki)
  • Curry - 3g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Pierś z kurczaka dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym, oczyść z tłuszczu i błon. Następnie pokrój na duże kawałki (około 3x3cm).

KROK 2: Imbir obierz i pokrój na cienkie paseczki. Cebulę i czosnek posiekaj w kostkę.

KROK 3: Masło rozgrzej na patelni. Podsmaż cebulę, imbir i czosnek. Krótko, aby nie przypalić. Dosyp curry i wrzuć pokrojone kawałki piersi kurczaka, smaż aż mięso się zarumieni.

KROK 4: Wlej na patelnię bulion i przecier pomidorowy, przykryj i duś około 20 minut. Dodaj śmietanę, zagotuj. Jeśli sos jest za mało pikantny możesz doprawić go szczyptą ostrej papryki mielonej.

KROK 5: Potrawę przełóż na talerz. Podawaj z ryżem.

*Kurczaka możesz udekorować natką pietruszki lub kolendry, która podkreśli orientalny smak potrawy.

Smacznego!