Surówka z kiszonej kapusty
(11)
15 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
158 kcal / 1 porcję (253 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność62.31 kcal3.12%
-
Białko0.96 g1.92%
-
Węglowod.7.38 g2.73%
-
Tłuszcze4.21 g6.01%
-
Błonnik2.21 g8.84%
-
GDA3.12 %
Składniki
- Kapusta kiszona - 110g (szklanka)
- Marchew - 50g
- Jabłko - 40g
- Cebula - 40g (½ sztuki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
- Cukier - 3g (½ łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kapustę posiekaj nożem na drobniejsze paseczki.
KROK 2: Marchew umyj i obierz. Zetrzyj na tarce, dodaj do kapusty i zamieszaj.
KROK 3: Jabłko obierz i zetrzyj na tarce, dodaj do kapusty. Cebulę drobno poszatkuj i dodaj do surówki, zamieszaj.
KROK 4: Surówkę polej olejem (lub oliwą z oliwek), dopraw do smaku cukrem i całość dokładnie wymieszaj.
Podawaj do obiadu, najlepiej smakuje w zestawie z rybą i ziemniakami.
Smacznego!