Sałata lodowa z pomidorem i sosem winegret
(9)
5 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
53 kcal / 1 porcję (215 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność24.80 kcal1.24%
-
Białko0.88 g1.76%
-
Węglowod.3.35 g1.24%
-
Tłuszcze1.32 g1.89%
-
Błonnik1.17 g4.68%
-
GDA1.24 %
Składniki
- Sałata lodowa - 160g (4 liście)
- Pomidor - 260g
- Oliwa z oliwek - 5g (½ łyżki stołowej)
- Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Sałatę dokładnie opłucz, wysusz i pokrusz na kawałki (sałatę lodową możesz zastąpić ulubionym miksem sałat). Ułóż w miseczce.
KROK 2: Pomidora/y dokładnie umyj i pokrój na ćwiartki. Dodaj do sałaty.
KROK 3: Oliwę z oliwek zmieszaj z sokiem z cytryny i szczyptą soli. Najlepiej nadaje się do tego mały słoiczek. Tak przygotowanym sosem winegret polej sałatę i pomidora. Delikatnie wymieszaj.
*Sałatkę podawaj jako przekąskę lub dodatek do obiadu.
Smacznego!