20 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
116 kcal / 1 porcję (150 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność77.00 kcal3.85%
-
Białko1.90 g3.8%
-
Węglowod.18.30 g6.78%
-
Tłuszcze0.10 g0.14%
-
Błonnik1.50 g6%
-
GDA3.85 %
Składniki
- Ziemniaki - 150g (2 sztuki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Zagotuj wodę w garnku. Posól odrobiną soli.
KROK 2: Ziemniaki umyj i obierz. Przekrój na cząstki, tak aby były równiej wielkości. Wrzuć do wody i gotuj około 10-15 minut, aż zmiękną.
KROK 3: Gdy ziemniaki są gotowe, odlej wodę. Ziemniaki odparuj chwilę w garnku na małym palniku (uważaj, aby się nie przypaliły).
KROK 4: Przełóż na talerz. Możesz rozgnieść widelcem lub tłuczkiem, albo podawać w kawałkach, udekorowane świeżą natką, koperkiem lub szczypiorkiem.
*Serwuj jako dodatek do obiadu, w towarzystwie świeżych warzyw.
Smacznego!
Zobacz także