Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

35 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
107 kcal / 1 porcję (82 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    131.07 kcal
    6.55%
  • Białko
    1.84 g
    3.68%
  • Węglowod.
    18.04 g
    6.68%
  • Tłuszcze
    6.49 g
    9.27%
  • Błonnik
    2.18 g
    8.72%
  • GDA
    6.55 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Ziemniaki - 75g (sztuka)
  • Oliwa z oliwek - 5g (½ łyżki stołowej)
  • Rozmaryn suszony - 1.5g (½ łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Zacznij od nagrzania piekarnika do 200oC.

KROK 2: Ziemniaki dokładnie wyczyść i obierz (jeśli jest taka potrzeba, młode możesz przyrządzać ze skórką). Wrzuć je do gotującej się wody, posól odrobiną soli o obniżonej zawartości sodu. Gotuj około 10 minut.

KROK 3: Wyjmij ziemniaki. Pokrój na ćwiartki (łódeczki), polej oliwą i posyp rozmarynem. Możesz użyć świeżej gałązki.

KROK 4: Ziemniaki włóż do żaroodpornego naczynia. Umieść je w piekarniku i piecz aż ziemniaki się zrumienią, około 20 minut w temp. 200oC.

Serwuj jako dodatek do dań obiadowych lub dipu.

Smacznego!

Zobacz także
Komentarze (1)

Poniedziałek, 7 kwietnia 2014 | 14:37:36 użytkowniczka 22

Hmmm.... Mniam!